lördag 10 oktober 2009

En härlig cermoni

Namngivningscermonin var jättefin. Våra vänner tillsammans med Tasso firade deras lilla dotter och de namn som de har gett barnet. Deras dotter var klädd i en jättesöt rosarutig Burberryklänning. Tasso och föräldrarna höll varsitt jättefint och tal. Tasso namngav flickan och beskrev namnet. Deras dotter heter nu Hulda. Hulda är ett gammalt nordiskt kvinnonamn med betydelsen huld, som står för god och vänlig. Ett väldigt fint namn.

De spelade upp fin musik, alla vi sjöng en sång och de två faddrarna, pappans bor och svägerska sa ett par korta ord. Tasso beskrev kort faddrarnas ansvar för barnet. Cermonin skedde tillsammans med de allra närmaste, familj och vänner. Några inbjudna uteblev pga sjukdom, men allt som allt var vi runt 40-45 personer. Efteråt bjöds det på lite lättare och supergod mat, tillsammans med rosa skumpa, därefter kaffe och tårta.

Som tips kan jag nämna "Den svenska högtidsboken", som är en superbra bok om alternativa, icke-religiösa högtider och ritualer. I den finns flera tips om hur man kan skapa sin egen privata, lite mera personliga och icke-religösa cermoni. Här är i allefall ett litet exempel på en hur en namngivningsfest kan gå till:
  1. Välkomsttal: officianten/föräldrarna inleder med att hälsa alla välkomna och håller ett litet tal som beskriver själva cermonin.
  2. Sång 1: välj ut en sång som alla kan sjunga alt. spela upp en utvald låt.
  3. Barnets namn: officianten/föräldrarna berättar vilka namn de har valt åt barnet, varför de har valt dem och vad de betyder.
  4. Dikt/text: välj ut och läs upp något som du/ni tycker beskriver längtan att ha fått ert barn, något som ni önsker ert barn eller något annat som du/ni tycker passar in dagen till ära.
  5. Fadder/faddrar: föräldrarna berättar vem/vilka de har valt som fadder/faddrar och vad de förväntar sig av dem. Faddrarna håller i barnet och berättar något om hur de på bästa sätt kan stödja/finnas till hands när barnet växer upp och tänder ett ljus.
  6. Tal: officianten/föräldrarna fortsätter med ett tal till barnet om lycka och välgång i livet.
  7. Sång 2: välj ut en sång som alla kan sjunga alt. spela upp en utvald låt.
  8. Ceremonin avslutas och festen med fika alt. mat kan börja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar